het Muldershuis

Adres: Mallumse Molenweg 114, 7152 AV Eibergen, Nederland (https://www.hetmuldershuis.nl)

1901 Het MuldershuisWelkom bij het Muldershuis
Op een unieke locatie in het buitengebied van Eibergen, vindt u Het Muldershuis, een van oorsprong Saksische boerderij uit 1753. Gelegen naast de Mallumse Molen, die nog steeds elke zaterdag in bedrijf is, kunt u genieten van een drankje, uitgebreide lunch of heerlijk diner.

Warm op bij de open haard in de herenkamer, neem plaats in de authentieke opkamer of het gezellige schipperscafé. Bij mooi weer kunt u genieten op een van onze terrassen aan het water of in de tuin.

Geschiedenis van de Mallumse Molen

1901 Mallumse MolenDe vroegste vermelding van deze watermolen stamt uit 1424. De molen maakte deel uit van het Hof te Mallum, een leengoed van de Heer van Borculo. De molen was een dwang- of banmolen, wat betekent dat de boeren uit de omgeving verplicht waren daar hun graag te laten maken.

Nadat de Havezate Mallum rond 1750 werd gesloopt, werd het Muldershuis, de naastgelegen kleine boerderij van de molenaar, voorzien van een luxe dwarshuis. Zodoende kon de heer van Mallum comfortabel in Mallum verblijven.

Het Muldershuis was tevens een pleisterplaats met Schippers café voor de schippers van de Berkelzompen, welke moesten wachten op het schutten van hun schepen. In 1895 kwam het molencomplex in het bezit van het Waterschap van de Berkel.

Routebeschrijving

Terug