cafe ‘t Klaphek
cafe ‘t Klaphek is een ruim 120 jaar oude uitgaansgelegenheid. In 1879 startte Johanna van Uhm een kroeg met een zaal aan de rand van de Molenberg.
Tot begin jaren ‘ 30 van de vorige eeuw werden hier de jaarlijkse kermis en meifeesten gehouden, georganiseerd door de plaatselijke schutterij St. Oswaldus en de kroegbaas van ‘t Klaphek. Daarna verhuisde de kermis en een aantal andere grote feesten naar het door de schutterij gebouwde Gildehuis.
De kroegbaas was hier uiteraard niet blij mee en richtte een tegengilde op. Deze heeft echter geen lang bestaan gekend. De zaal werd vanaf toen alleen nog gebruikt voor bruiloften, carnaval en toneelvoorstellingen.
Als hun slaapplaats in het bos onder water gelopen was, maakten de jongeren van de Scouting dankbaar gebruik van de zaal als vervangende slaapplaats.
In de jaren ‘ 50 is de zaal tot twee keer toe getroffen door een grote brand, gelukkig heeft men de rest van het gebouw nog kunnen redden.
Waar komt de naam vandaan?
Een veel gestelde vraag van bezoekers is waar de naam ‘t Klaphek vandaan komt. Tot het midden negentiende eeuw waren alle weilanden in ‘ t Broek (vanaf het terras gezien linksvoor) van alle Stokkumse boeren tezamen.
De toegang tot de ‘ de Gemeynt ‘ , wat de gemeenschap betekent, was slechts mogelijk door drie hekken, die om ‘t Klaphek en stond op de plaats waar nu de parkeerplaatsen voor het terras zijn. Midden negentiende eeuw is dit terrein door ruilverkaveling particulier geworden. De hekken werden weggehaald, maar de naam gelukkig niet.