2019 1

1812 gpx workshop

Geheel tegen de verwachting in is Garmin tóch gekomen met een firmwareupdate voor de Zumo 660, waarmee de 'verkeerde tijd' wordt opgelost. Heeft jouw Zumo geen problemen, dan is de update niet van belang: geeft je 660 de verkeerde tijd aan? Dan even de firmware updaten via Garmin express en het probleem is opgelost.

LET OP: zorg dat je toestel eerst goed opgeladen is voor je de update uitvoert!.

 

Vanaf 7 april 2019 kunnen GPS-gebruikers te maken krijgen met een (technisch) fenomeen waardoor de datum op het toestel verkeerd weergegeven wordt. Je krijgt dan een datum precies 1024 weken terug in de tijd, dat is zo'n 19,7 jaar. In plaats van 7 april 2019 krijg je dan 22 augustus 1999 te zien.

De oorzaak ligt in het feit dat men in het verleden gekozen heeft om weeknummers als 10 bits getallen vast te leggen, en dat geeft maximaal 1024 verschillende waardes. In 1999 speelde dit probleem ook al, maar had toen nog niet zo'n grote impact omdat er toen niet zoveel GPS-toestellen in gebruik waren. In 2000 heeft de Amerikaanse regering besloten de opzettelijke verslechtering van de nauwkeurigheid van GPS uit te schakelen, en vanaf die tijd is de opmars van GPS flink toegenomen waardoor de tweede keer veel meer impact zal hebben.

De impact op toestellen van Garmin is volgens henzelf beperkt. De toestellen zouden moeten blijven werken, alleen de datum op het scherm en in tracklogs klopt niet meer. Het is ook beperkt tot de oudere toestellen, alleen is nu nog niet duidelijk welke toestellen er last van zullen hebben. De datum van 7 april 2019 staat overigens ook niet vast, er zijn toestellen die vóór die tijd al dit probleem ondervinden. Het hangt namelijk af van wat de ontwikkelaar van de software van het toestel als referentiedatum (het nulpunt) heeft gekozen. Dit kan dus ook het gevolg hebben dat toestellen pas een bepaalde tijd na 7 april gek gaan doen. Het lijkt er ook op dat binnen eenzelfde serie toestellen niet allemaal tegelijk in de fout gaan, afwachten dus.

Garmin heeft al voor een aantal toestellen updates uitgebracht, maar ook voor een aantal toestellen aangegeven dat ze er geen update voor gaan maken. Onderaan deze pagina is een overzicht te vinden.

Met een toestel waar (nog) geen update voor verschenen is kun je dus nog gewoon op pad, maar je zit wel met een probleem: de datums in de tracklog kloppen niet... Handmatig aanpassen is geen optie, dat is veel te veel werk. Zoeken en vervangen zou kunnen als je nog weet om welke datum het gaat, maar is ook lastig. Het kan veel eenvoudiger met dit hulpmiddel!

Er zijn nog een paar andere bijkomende problemen. Zo is de bepaling van de zomertijdperiode niet meer juist, het verschil is immers geen geheel aantal jaren. Dit heeft gevolgen voor uiteraard de tijdaanduiding, maar de opgegeven aankomsttijd zal ook afwijken. Je kunt het oplossen door de zomertijd niet op "automatisch" te zetten, maar zelf de juiste instelling kiezen (en twee keer per jaar aanpassen).
Het automatisch wisselen van dag- naar nachtstand gaat ook niet meer goed, in de winter is het immers veel eerder donker dan in de zomer. Dit kun je ook ondervangen door de bijbehorende instelling handmatig aan te passen, al is dit wel lastiger dan met de zomertijd omdat je het elke keer moet veranderen.

Garmin heeft voor de vorige rollover (in 1999) een applicatie gemaakt waarmee de almanak in het toestel gereset en de datum weer gecorrigeerd werd. Nu blijkt dat deze applicatie nog steeds werkt, niet alleen bij de toestellen waarvoor het gemaakt was maar ook bij toestellen die later geproduceerd zijn. Er is echter wel een belangrijke beperking: de applicatie werkt alleen met toestellen die een seriële aansluiting hebben... Dat zijn er helaas niet veel meer. Mocht je er toch eentje hebben, hier is het bestand te downloaden: http://gawisp.com/perry/garmin/. Het bestand heet "gpseow.exe"
bron: JaVaWa GPS-tools


Het probleem doet zich voor met een deel van de zumo660's. Waarom de ene wel en de ander niet? Volgens Garmin hebben alleen toestellen die maandenlang niet gebruikt zijn er last van (interne batterij leeg). Ik twijfel aan die verklaring en zoek de oorzaak in verschillende chipsets.

Heeft je 660 er nu géén last van dan zal dat ook niet meer komen. Heeft je toestel er wél last van: we verwachten NIET dat Garmin met een update komt; je zult er mee moeten leven danwel een nieuw toestel kopen. 
Gevolgen vallen overigens wel mee. Het is vooral de tijdsweergave waar je last van hebt; maar bijvoorbeeld reistijd inschatten kan veelal ook prima op basis van resterende afstand. Je routes worden er niet anders van. Qua dag/nachtkleuren en tracklog: zie de tips hieronder.

probeer het probleem op te lossen met:
.