Toerrit 2: Drenthe

Van 21.05.2023 10:00 tot 21.05.2023 17:00
Gezien: 1463

2302 col du vam
Datum: 
Zondag 21 mei 2023


 


Start-locatie: 2302Caf lArgent Propre 2
Café l'Argent Propre
Waterbies 51
7761 KH Schoonebeek


Lunch-locatie:
Kegelhuis Café Restaurant Slijterij Dorgelo
Europaweg 93
7761 AB Schoonebeek

Lunchlocatie “Dorgelo”, een toonbeeld van een dorpscafé.
Daar staat voor de deelnemers een lunch klaar met koffie/thee, soep, broodjes en kroket. Kosten hiervoor zijn €7,50 pp.
De club sponsort de rest van de kosten.
Om de uitbater een idee te geven voor hoeveel mensen hij de lunch mag gaan verzorgen is het noodzakelijk je hiervoor aan te melden.


Eind-locatie:
Dorpsplein "De Pallert"
De Pallert 32
7761 BV Schoonebeek


Toerritbeschrijving:2302 Oude en nieuwe Jaknikkers
Col du VAM, het hoogste punt van deze mooie provincie. Hoogte ruim 4800 cm. en onderdeel van menige fietswedstrijd, als het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg maar ook veldrijden.
Als deze bult, de kern bestaat uit huisvuil naar hier door de jaren met treinen uit heel Nederland aangevoerd, werd mooi afgedekt en omgevormd tot een wieler- en wandelparadijs, al voor zoveel ophef zorgt, dan kun je nagaan hoe plat Drenthe is. Een kleine zandrug, de Hondsrug, doorbreekt het vlakke land, maar haalt het niet bij deze berg, maar is wel erg mooi en niet voor niets Unesco Geopark.

De Vam berg gaan we deze rit niet zien, maar wél, bij de start in Schoonebeek, de Jaknikkers oude stijl en die van de volgende generatie: niet zo kenmerkend, maar wél een vier keer zo grote capaciteit in het oppompen van de dikke, taaie aardolie. Nu even niet, want het afvalwater mag (terecht en met dank aan o.a. Herman Finkers) niet meer in Twente bij Rossum de grond ingepompt worden dus is de productie stil gelegd.
Als je zo dicht aan de grens woont kan het natuurlijk niet missen, dat we een klein stukje door Duitsland gaan. Bij Coevorden weer terug Nederland in langs Gramsbergen, Slagharen en nog zo wat plaatsen over kleine weggetjes met toch nog verbazend veel bochten.
Nieuw Amsterdam is ook zo’n plaatsje met een erg fraaie laan langs de Zijtak Oostzijde met aan de linkerkant “Noordpool ijs” met heerlijk ijs, maar iets klopt er niet…
Terug in Schoonebeek: de lunchlocatie “Dorgelo”, een toonbeeld van een dorpscafé. Daar staat voor de deelnemers een lunch klaar met koffie/thee, soep, broodjes en kroket. Kosten hiervoor zijn €7,50 pp., de club sponsort de rest van de kosten.

2302 OrvelteNa de lunch rijden we nog een rondje door zand Drenthe, deels over de al genoemde Hondsrug, i.t.t. de ochtend welke door veen Drenthe voerde.
Hier liggen de kanalen, zoals de Hoogeveense vaart en het Oranjekanaal, welke gegraven werden als werkvoorziening en gebruikt voor de afvoer van turf.
De route voert langs Orvelte, een dorp in de vorm van een openlucht museum. Zeker een bezoek waard, mocht je er de tijd voor hebben. Mérite un détour (citaat Michelin).
Terug in Schoonebeek na deze mooie rit, kun je parkeren op het dorpsplein, “de Pallert” waar een paar terrassen op je wachten.

De routes zijn geleend, met dank aan de Motorclub Schoonebeek, en met een paar aanpassingen gemaakt.


 Routemaster: Willem Zilverschoon


Routebestanden: 
De routes worden enkel nog doorgerekend in het meest recente kaartmateriaal van uitgave van deze route met de instellingen zoals omschreven op onze website. Wil je de GPX/GDB route rijden en je hebt een oudere versie kaartmateriaal kunnen er verschillen ontstaan in de route. Deze verschillen mag je zelf verhelpen. 

Voor het probleemloos rijden van een rit, ga "navigeren met een track als routebasis".
Kijk hier voor meer informatie.


Route preview:
google maps L

 (Garmin-kaart 2024-1)

2302 overzicht route

gpx file icon smal  gpx-bestanden
garmin2 gdb-bestanden
Download hier uw routebestanden. 


Vertrektijd:
Tussen 10:30 en 11:30 uur in kleine groepjes.


Einde rit:
± 16:00 - 17:00 uur


Lengte / duur toerrit:
deel 1: 98 km / ± 2:15 uur
deel 2: 74 km / ± 2:00 uur


Deelnamekosten:
Leden - Gratis
Niet-leden - €5,-


Procedures:
Deelnemen aan YDCN toerritten
We adviseren om in kleine groepjes te rijden, 6 motoren is ruim voldoende voor een plezierige rit voor iedereen. Dat is niet alleen veiliger maar geeft ook minder irritatie bij het overige verkeer en de plaatsen waar we doorheen rijden. Graag ook rekening houden dat we in kleinere groepjes bij de lunchlocatie aankomen. De locaties zijn weliswaar op de hoogte van onze komst, maar we zien steeds vaker dat we als hele groep 30 – 40 personen tegelijk op de lunchlocatie aankomen.
Probeer hier rekening mee te houden.Alleen voor leden indien ingelogd.


Verslag:
Stuur je verslag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

logo diversion new