Voorjaars Weekend 2022: VulkaanEifel-Weidenbach- D

Van 09.06.2022 13:00 tot 12.06.2022 11:00
Gezien: 1966

2220 Vulkaneifel LogoNadat we twee achtereenvolgende jaren het Voorjaars Weekend hebben moeten annuleren vanwege de corona pandemie proberen we ´t in het nieuwe jaar voor de derde keer. Drie maal is scheepsrecht toch? Het moet een keer doorgaan vinden we. We hebben daarom ‘de stoute schoenen aangetrokken’ en hebben kamers geboekt in een hotel in Weidenbach:


Inschrijven voor de YDCN weekenden is alleen mogelijk middels je persoonlijke inlog. 
Door op de knop inschrijven te klikken verschijnt zondag 26-12-2021 om 9:00 uur het inschrijfformulier voor het Voorjaars Weekend. 
De meeste gegevens zijn al voor je ingevuld. Vul je naam in bij de deelnemer 1 en kies de juiste optie en kamer. Wil je met 2 personen naar het Voorjaars Weekend vul dan ook voor de 2de persoon de naam en kamer in.

Opmerkingen kunnen ook op het formulier worden vermeld.
 De inschrijving voor het VoorjaarsWeekend is gesloten!

Hotel:2220 cropped logo pappelhof
Hotel Pappelhof staat in de gemeente Weidenbach. Deze plaats ligt in de de Duitse deelstaat Rijnland-Pfalz en maakt deel uit van het Landkreis VulkaanEifel. Weidenbach is een klein plaatje en het telt slechts 249 inwoners. Het ligt in een prachtig gebied en vlak bij de B257 van waaruit we onze toertochten kunnen beginnen. Het riviertje de Salm stroomt aan de achterzijde van het hotel langs. Geniet van uw persoonlijke time-out in een van de 59 feel-good bedden met een geweldig uitzicht, op een heerlijk rustige locatie. In Hotel Pappelhof zult u zich helemaal thuis voelen!
Hotel Pappelhof heeft verschillende restaurants, het dinerrestaurant, de wintertuin en een mooi zonneterras, waar het op zonnige dagen bijzonder gezellig is.


Adres:2220 hotel
Hotel Pappelhof
Bundesstraße 4
54570 Weidenbach
+49 (0)6599-600
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Toerisme:
De Vulkaaneifel: meren en kraters in de Eifel
De Vulkaaneifel is een gedeelte van de Eifel dat ligt in het zuid-oosten van de Eifel. Het beslaat een redelijk groot gebied en heeft zijn naam te danken aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook aan het huidige landschap is nog duidelijk te zien dat er vulkanische activiteiten zijn geweest, getuige de kraters en de maaren. De maaren zijn de meren die gevormd zijn in de kraters. Deze kraters zijn gevormd door gasontploffingen en sloegen grote gaten in de bodem. Het zijn dus geen echte vulkaankraters. Een echt kratermeer is te vinden bij Manderscheid, op de Mosenberg. Dit is het enige kratermeer van Duitsland.
Nurburg
ruïnes van een gerestaureerd fort vallen op in dit heuvelachtige landschap.
Hohe Acht
Vanaf de uitkijktoren, gebouwd op de Hohe Acht, de hoogste top van de Eifel, omarmt het panorama een heuvelachtig gebied met als prominente bezienswaardigheden het kasteel van Nürburg en de ruïnes van Olbrück voor het Zevental.
2220 toerisme

Bertradeburg
De overgrootmoeder van Karel de Grote wordt beschouwd als grondlegger van de burcht. Er wordt gezegd dat Karel de Grote daar geboren is.
De burcht is op dit moment bewoond en kan daarom alleen op gezette dagen en tijden bezocht worden.
Blankenheim
Blankenheim is een stadje in de Eifel met leuke bezienswaardigheden. Maar bovenal bekend als de plaats waar de bron van de Ahr zich bevindt.
In de Eifel zijn veel mooie dorpjes en stadjes te vinden. Het is altijd leuk om bijvoorbeeld naast een mooie wandel- of fietstochten, een plaatsje te gaan bekijken. Blankenheim is zeer de moeite waard.
Blankenheim ligt in het noorden van de Eifel tussen, de eveneens bekende plaatsen, Bad Münstereifel en Gerolstein. De plaats is ook een erkend kuuroord.
Het plaatsje telt ruim 8000 inwoners en wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht. Er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden en ook bekende wandel- en fietsroutes doorkruisen het mooie dorpje in de Eifel.
Kasselburg
Het 20 ha grote park rondom de historische Kasselburcht stamt uit de 12e eeuw en is een belevenis voor de hele familie. Binnen de muren van de burcht bevindt zich een adelaars- en wolvenpark, met een veelvoud aan roofvogels en de grootste roedel wolven van West-Europa is hier gehuisvest.
Burg Kerpen
De burcht Kerpen bestaat sinds 1136. In de periode van 1911 t/m 1941 heeft de bekende Eifelschilder Fritz von Wille in de burcht gewoont.  
Na de 2e wereldoorlog heeft Alfred Andersch de burcht voor meerdere jaren bewoond. Waar de Ardennen en de Eifel in elkaar overgaan, ligt op 500 meter hoogte de burcht van Kerpen.
Burchten in Manderscheid: De Niederburg en Oberburg
In het mooie plaatsje Manderscheid in de Vulkaaneifel liggen de twee prachtige burchten (burchtruïnes) de Niederburg (beneden burcht) en Oberburg (boven burcht).
Zoals de namen al doen vermoeden ligt de Oberburg boven de Niederburg. Twee burchten boven elkaar dus, gescheiden door het riviertje de Lieser die hier door Manderscheid stroomt. De Lieser vormde vroeger de grens tussen het gebied van de aartsbisschop van Trier en de graven van Luxemburg.
Manderscheid is een prachtig plaatsje in de Vulkaaneifel, een kuuroord en een veelbezochte plaats door toeristen die de Eifel bezoeken. Op naar burcht Manderscheid dus! Niederburg/ Manderscheid
Maria Laach Abdij 2220 klooster maria laach
Eén van de mooiste kloosters van Duitsland.
Maria Laach is de bekende abdij bij de Laacher See. Deze prachtige adbij trekt jaarlijks vele toeristen en bezoekers. En dat is niet voor niets, het is één van de mooiste kloosters van Duitsland. Een mooie bestemming voor een dagtrip in de Eifel.
De abdij Maria Laach ligt in een prachtig gebied in de Eifel omsloten door natuur. Dit prachtige klooster geldt als één van de belangrijkste bouwwerken in de Staufische stijl. Een bezoek is dan ook zeer de moeite waard om de abdijkerk te bezichtigen. Een andere bekende en populaire bestemming in de buurt is natuurlijk de Laacher See. Plaatsen in de buurt zijn onder andere Mendig, Glees, Wassenach, Nickenich, Bell en iets verderop Andernach. 
De abdij, gelegen aan de rand van een uitgestrekt kratermeer, creëert een gevoel van degelijkheid en evenwicht. De abdijkerk is een romaanse basiliek met een driedeuk. Van buitenaf herinnert het aan de kathedralen van Worms, Speyer en Mainz. Zorg ervoor dat je het atrium ziet, versierd met gebeeldhouwde kapitalen. De vreemde baldaquin boven het altaar zou een Moorse invloed weerspiegelen. De crypte is het oudste deel van het gebouw.
Dauner burcht 
Daun, het mooie plaatsje bij de Dauner Maare. Midden in de Eifel, in het vulkanische landschap van de Vulkaaneifel, ligt dit mooie stadje.Het oude stadje ligt aan de Lieser, een smal riviertje dat uiteindelijk uitmondt in de Moezel. Daun ligt in de Vulkaaneifel, in de deelstaat Rheinland-Pfalz.Het plaatsje is natuurlijk alom bekend van de Dauner Maaren. Deze drie iconische kratermeren zijn niet alleen het gezicht van Daun maar ook van de Vulkaaneifel.In en rondom de plaats is veel te zien en te doen. Zo zijn er zijn vele leuke en interessante bezienswaardigheden maar ook zijn er talrijke mooie wandel- en fietsroutes. Het stadje zelf is natuurlijk ook het verkennen waard. et kasteel is meerdere malen verwoest, het meest recent in de Negen Jaar van de Oorlog in 1689 door Franse troepen van Lodewijk XIV., Net als de meeste Eifel kastelen. Vandaag de dag, van de voormalige, waarschijnlijk meer dan 1000 jaar oude kasteel slechts één ring muur en een bastion torentjes met schietgaten verkregen. Het Bureau huis, jachthuis van de keurvorst Karl III. Jozef van Lotharingen, wordt nu gebruikt als een hotel. Onder het kasteel zijn er verschillende gerestaureerde Burgmann huizen worden ook vermeld gebouwen.


Het pakket:
Het aantal 1 persoonskamers is maximaal 8 voor het gehele weekend.2220 Hotel
Het maximum aantal 2 persoonskamers voor het gehele weekend is 25 kamers.

De kamers hebben een klassieke inrichting en eigen badkamer.
Sommige kamers zijn voorzien van een balkon.
Het halfpension bestaat uit 3 overnachtingen met ontbijt en dinerbuffet. Er is voldoende plaats om onze motoren te stallen.

 8 x 1 Persoonskamers
25 x 2 Persoonskamers
3 x Overnachtingen
3 x Ontbijt buffet
3 x 3 Gangen menu

Organisatie:
Marij Strijbos & Hans Vorrink


Routemaster:
Reno Sanders


Toerritbeschrijving:
We zijn al vaker met onze club in de Eifel geweest, maar de VulkaanEifel is dan toch net even anders. Acht jaar geleden alweer dat we voor het laatst hier waren met ons Voorjaars Weekend in Bitburg en al kennis gemaakt hebben met dit vulkaanachtige gebied. Toch zullen we proberen ook dit jaar weer verassende toertochten aan te bieden langs- en door de bossen, de weidse velden, meertjes en beekjes. 

We starten/verzamelen dit Voorjaars Weekend bij McDonalds in Nederweert waar we direct de (60km) snelweg  opgaan om vervolgens bij Gronsveld het Zuid-Limburgse heuvelland in te gaan. Zien we veel van Zuid Limburg? Het antwoord is nee, want kort na Noorbeek steken we de eerste grens over naar België. Speciaal voor de “durfals” onder ons is er een doorwaadbare plaats in de route opgenomen waar we met een beetje geluk tot aan de assen door de plassen rijden zodat we met een mooi gekuiste motor de weg kunnen vervolgen richting Luxemburg om nog even te genieten van het belastingvoordeel in Weiswampach (L) dat ca. 200 km rijden van het startpunt ligt. 

De route 2220-1 is de vulkanen rit die ons langs de grote meren voert die dit gebied rijk is. Onderweg zijn enkele burchten te bezichtigen/bekijken, maar die zijn niet allemaal als viapunt in de route opgenomen dat overigens ook van toepassing is op de route 2220-2
Route 2220-2 heeft de naam Nürburgring, gewoon omdat deze langs het dorpje Nürburg komt waar een mooie burcht het dorpje siert.

Voordat je goed en wel een beetje gewend bent aan de Duitse gastvrijheid, mogen we alweer naar huis, ook hier weer een mooie rit door Belgie richting Nederweert waar we bij de McDonalds afscheid van elkaar kunnen nemen.

Neem de tijd, geniet en laat je niet afschrikken van het aantal kilometers en tijd dat het je kost.
Denk je dat het niet haalbaar is? Begin gewoon een uurtje eerder.

3-1-2022
Reno Sanders
2220 Manderscheid burgt


Toerritbestanden:
De routes worden enkel nog doorgerekend in het meest recente kaartmateriaal van uitgave van deze route met de instellingen zoals omschreven op onze website. Wil je de GPX/GDB route rijden en je hebt een oudere versie kaartmateriaal kunnen er verschillen ontstaan in de route. Deze verschillen mag je zelf verhelpen.

Voor het probleemloos rijden van een rit, ga "navigeren met een track als routebasis".
Kijk hier voor meer informatie.
google maps L beschikbaar

   gpx file icon smal   gpx-bestanden (NTU 2022.2)
garmin2 gdb-bestanden
Download hier uw routebestanden.
2220 overzicht route
De routes starten bij het hotel en eindigen een stukje voor de hotel locatie.
Dit om verwarring in  het navigatie apparaat bij de start te voorkomen.

Er zijn 2 routes tw. 2220-1 en 2220-2 Voor beide routes is een K = korte versie en L = lange versie.
2220 YDCN heen 276  km ca 4:45 uur
2220 YDCN terug 224 km ca 3 uur
2220 -1 K YDCN - Vulkanen rit 220 km ca 4 uur
2220 -1 L YDCN - Vulkanen rit 307 km ca 6 uur
2220 -2 K YDCN - Nürburgring 207 km ca 4 uur
2220 -2 L YDCN - Nürburgring 322 km ca 6 uur

Het is straks mogelijk om op Facebook via een besloten groep met alleen defb logo 160 deelnemers van het Najaars Weekend te communiceren.
Alle deelnemers worden tzt voor deze groep uitgenodigd.


Deelnamekosten:

De beschreven prijzen zijn de prijzen per persoon per kamer
    Prijs leden toeslag aanbetalen restant
1. o.b.v 2 personen per kamer €151,- €0,- €75,-  €76,-
2. o.b.v 1 persoon per kamer €176,- €25,- €75,- €101,-
 
    Prijs niet leden toeslag aanbetalen restant
3. o.b.v 2 personen per kamer €181,- €30,- €75,- €106,-
Reglement voor inschrijven weekenden
Aanmelden moet via de website gebeuren en kan zolang die inschrijving is geopend. De aanmeldingen worden op volgorde van datum & tijd in behandeling genomen. De reissom is exclusief reis- en annuleringsverzekering en onder voorbehoud van tussentijdse prijs stijgingen. De reservering is pas definitief na betaling van het inschrijfgeld van € 75,- per persoon.

Betaling:
Er zijn 2 betalingsmogelijkheden, incasso of zelf overmaken.

Incasso: De aanbetaling t.b.v het Voorjaars Weekend van € 75,- per persoon zal de penningmeester omstreeks 28 februari 2022 van uw rekening incasseren. Het resterende deel zal omstreeks 26 april 2022 worden geincasseerd. Een week vooraf ontvang je een mail van de incassodatum.

Zelf overmaken: De aanbetaling t.b.v het Voorjaars Weekend dient uiterlijk 28 februari 2022 op onze rekening  NL83 INGB 0005 5848 53 tnv. Yamaha Diversion Club Nederland, te zijn bijgeschreven. Het resterende deel van de deelname kosten dienen voor 26 april 2022 betaald te worden. Kijk hier voor de bankgegevens.


Sluitingsdatum:
Inschrijven voor deelname aan deze reis kan t/m 27 februari 2022. Niet afgenomen kamers worden dan terug gegeven aan het hotel. Aanmeldingen/verzoeken na 27 februari 2022 alleen indien nog kamers beschikbaar op basis van 2 personen per kamer.


Verzekeringen:
Het is niet mogelijk via de Yamaha Diversion Club Nederland een reis- en of annuleringsverzekering af te sluiten.Alleen voor leden indien ingelogd.


Verslag:
Stuur je verslag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
2220 vp