Toerrit 5: Turfstekersrit II

Van 15.08.2021 10:00 tot 15.08.2021 17:00
Gezien: 1879

2105 peelwerkers


Datum: zondag 15 augustus 2021


 


Start-locatie:
B & B Maasbree
de Wielewaal 7
5993 HA Maasbree


Lunch-locatie:2105 logo centrhotel
Hotel Centraal

Wilhelminaplein 3
5711 EK Someren


Eind-locatie:2105 logo willem3hoeve
Hoeve Willem III

Soemeersingel 127
T 0493 - 529 530
5759 RD Helenaveen

Bij Hoeve Willem III proeft u de heerlijkste ijssoorten. Het roomijs van Hoeve Willem III wordt bereid volgens de klassieke methode à l’Anglaise. Dat wil zeggen dat er louter gezonde, dagverse melk van eigen koeien en natuurlijke ingrediënten aan te pas komen.


Toerritbeschrijving:
Juni 2008 mochten ruim 40 rijders genieten van de prachtige Limburgse en Brabantse Peel onder de naam “De Turfstekersrit”, alhoewel er weinig oog was voor deze oude Turfstekers denk ik dat het een mooi vervolg is om “De Turfstekersrit II” te mogen presenteren.

De rit is op een paar heel kleine stukjes na geheel anders dan de gereden rit uit 2008 en gaan we terug in de tijd en zoeken de historie en mooie plekjes (waar wij nog kunnen komen) op om de sfeer van weleer te kunnen proeven.

“De Turfstekersrit II” gaat van start in het Limburgse plaatsje Maasbree en rijden door een machtig mooi stukje natuur. Onderweg komen we beelden en kunst tegen die het oude peelleven symboliseren. Sta hier even stil om de informatie te lezen en beleef de gedachten achter deze beelden en kunst. In Meijel op het plein bij de kerk in de nabijheid van het monument “de Peeltroef” is de tekst van Jack Pouls “de Peel in Brand” op het plein aangebracht.
In Ospel komen we langs een mooi gerestaureerde molen en rijden al slingerend door het landschap naar Someren waar we mogen genieten van een Lunch bij Hotel Centraal.

Na de lunch gaan we verder met de zoektocht naar de oude peelwerkers die zich vooral symboliseren als beeld langs deze route. Even langs de Grote Peel om na het Brabantse plaatsje Deurne richting Griendtsveen te rijden. Voordat we in Griendtsveen aankomen is er een klein op en neertje in de route opgenomen. Dit stukje weg is bijzonder slecht, wel verhard / geasfalteerd, maar kan bij vochtig weer wat glad zijn. Aan het einde van deze oude Peel-weg kom je op een verharde zandvlakte waar je direct zicht heb op het kanaal van Deurne met een bijzonder mooi uitzicht.
(denk je dat je deze uitdaging niet aan kan, rijdt hier niet in !)

We vervolgen de route naar de parel in de Peel; het dorpje Griendtsveen.
Oude karakteristieke woningen (apostelwoning) , munitiehuisje en vooroorlogse restanten zullen we passeren, het lijkt wel een klein openluchtmuseum.
In de oude dorpskern rijden we over een toegankelijk verhard weggetje met losse split en af en toe een gaatje dat doorgaans zeer goed te rijden is.
Rijden doe je hier stapvoets door je motor stationair te laten lopen. (ietsje harder mag, hoeft niet)
We verlaten het dorp Griendtsveen en zakken af langs het kanaal naar de Willem III hoeve waar we onze indrukken met elkaar kunnen delen onder het genot van een drankje of een heerlijke coupe ijs (eigen rekening).
Kijk ook even achter deze Hoeve op het grote parkeerterrein, hier heb je uitzicht naar het peelgebied waar dagelijks veel mensen tot rust komen tijdens een korte wandeling.

Hoop dat jullie na het rijden van deze rit moe maar voldaan thuis komen en nog lang dit gebied in herinnering mogen houden.
Zelf kom ik hier in alle jaargetijden bij; koude, regen, sneeuw, mist en zon.
En telkens weer weet de Peel mij zo te fascineren dat het ook een volgende keer weer een beleving zal worden.

Tot 15 augustus 2021
Reno Sanders


Bijzonderheden:
Aangewezen als Natura 2000-gebied is De Peel onderdeel van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. De internationale klasse druipt van dit afwisselende landschap met ondoordringbare veenmoerassen, open heideterreinen, uitgestrekte vlaktes, diverse plassen en vennen, bosjes en zandruggen. In dit paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars groeien talloze bijzondere planten en vind je de oerkwaliteiten van het landschap: rust, ruimte en duisternis.  turfgraven
De enorme diversiteit lokt ruim honderd soorten broed- en trekvogels, waarmee De Peel één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa is. 


Historie: 
2105 reizen door de peelReizen door "de oude Peel" door auteur Theo Janssen: Hij is een geboren verteller en verzamelde vele verhalen en bracht ze samen tot mooie beeldverhalen in zijn boekenreeks “Reizen door de oude Peel” . Hij heeft aan de Peel gesnoven en ervan genoten en behoort tot al diegenen die dan deze geur nimmer kwijt raken.

Bekijk de vele peelverhalen en kom meer te weten over "de oude Peel"
Voor een oude video over het Turfsteken bekijk hier de korte film.


De Peel in brand (Rowwen Hèze, Jack Pouls)
Kijk in Meijel even rond bij het monument "de Peeltroef" , hier is de tekst van "de Peel in brand" aangebracht.

Toen ik nog hiel klein waas
en van 't leave niks begreep
allien mar speulde, oot en sleep
toen ik nog zo klein waas
dat ik op de tiene mos goan stoan
um te kieke nar de moan
de witte streepe in de lucht
ge kneept ow oege half dicht
elke wolk waas 'n gezicht

en 's oaves laat, de hoar nog naat
nog efkes en nar bed
de raam wiet oap, genne sloap
en d'n hemel waas veurroej
mist hing op 't land
's oaves laat dan stong de peel in brand

ge kost oore droeme
ge waart d'n baas van iederien
vocht met de sterkste allien
langoet ligge in 't graas
ge rookt d'n asfalt en de zwaj
als 't pas geregend haj
ge had 't mar met ien ding druk
groeter were, mar wat ge ok deed
echt veul alder woorte neet

2105 vp 2


Routemaster: Reno Sanders


Routebestanden:
De routes worden enkel nog doorgerekend in het meest recente kaartmateriaal van uitgave van deze route met de instellingen zoals omschreven op onze website. Wil je de GPX/GDB route rijden en je hebt een oudere versie kaartmateriaal kunnen er verschillen ontstaan in de route. Deze verschillen mag je zelf verhelpen. 

Voor het probleemloos rijden van een rit, ga "navigeren met een track als routebasis".
Kijk hier voor meer informatie.
gpx file icon smal  gpx-bestanden
garmin2 gdb-bestanden
Download hier uw routebestanden.

Route preview:
google maps L

 

2105 overzicht route

 


Vertrektijd:
Tussen 10:00 en 11:00 uur in kleine groepjes.


Einde rit:
± 16:00 - 17:00 uur


Lengte / duur toerrit:2105 vp
deel 1: 70 km / ± 1:55 uur
deel 2: 68 km / ± 1:50 uur

 


Deelnamekosten:
Leden - Gratis
Niet-leden - €5,-


Procedures:
Deelnemen aan YDCN toerritten
We adviseren om in kleine groepjes te rijden, 6 motoren is ruim voldoende voor een plezierige rit voor iedereen. Dat is niet alleen veiliger maar geeft ook minder irritatie bij het overige verkeer en de plaatsen waar we doorheen rijden. Graag ook rekening houden dat we in kleinere groepjes bij de lunchlocatie aankomen. De locaties zijn weliswaar op de hoogte van onze komst, maar we zien steeds vaker dat we als hele groep 30 – 40 personen tegelijk op de lunchlocatie aankomen.
Probeer hier rekening mee te houden.Alleen voor leden indien ingelogd.


Verslag:
Stuur je verslag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.