toerrit 6: Het Twentse Landschap

Van 13.10.2019 10:00 tot 13.10.2019 17:00
Gezien: 2985
1906 twente
Datum  13 oktober 2019
Deelnemen
Start-locatie 1906 pannenkoekenhuusPannenkoekenhuus Marle
Hellendoornseweg 40
7447 SH Marle
Lunch-locatie 1906 twentse narDe Twentse Nar
Bentheimerstraat 80
7587 NJ De Lutte
Eind-locatie 1906 caf de wippertCafé De Wippert
De Wippert 6
7216 PN Kring van Dorth
Bijzonderheden Het prachtige Twente is dit jaar niet de seizoensafsluiter!
Routemasters  Gerrit Mannebeek
Toerritbeschrijving
1906 riviertje de dinkel lutterzandWe gaan de bergen in.
Nou ja, dat doen we na de lunch. Eerst maar eens er naar toe.
We vertrekken uit de buurtschap Marle vanuit het “Pannenkoekenhuus Marle” (dat is geen typefout, maar dialect) cpl. met Snoepmuseum en Blikkenmuseum waar allerlei blikken uit de huishouding van vroeger zijn te zien.
We rijden al vrij snel een vrij groot veengebied binnen en komen o.a. langs een Veenmuseum. Het gebied is o.a. herkenbaar aan de kanaaltjes en de rechte wegen langs die kanalen. Gelukkig hebben we een paar wegen gevonden met wat bochten. Ook de dorpen die we passeren geven soms aan dat het een veengebied was, zoals Manderveen, Vriezenveen, Langeveen, enz.

Bij het uitrijden van het dorp Langeveen staat een bord met de afbeelding van een arbeider met kruiwagen. Zo werden de veenlagen vroeger afgevoerd naar de plekken waar het werd gedroogd. Was het eenmaal droog, was het dus turf en daar deed de kachel het prima op. Het veengebied strekt zich uit tot ver in Duitsland en we rijden dan ook een flink stuk vlak langs de grens. We komen o.a. door het dorp Vasse (dat we nog kennen van het vertrek van vorig jaar) en rijden via de grensweg (die dan letterlijk op de grens loopt) naar het lunchrestaurant .
Dat ligt pal aan de grens en was dus (voor de A-1 er was) de hoofdovergang voor het verkeer richting 1906 Kloster LuftBerlijn, Rusland en Scandinavië. Die functie heeft het dus niet meer en de boel is vorig jaar failliet gegaan, maar een nieuwe uitbater doet zijn best om e.e.a. in stand te houden.
 
Na de lunch gaan we de bergen in maar daarvoor moeten we even de grens over en wel naar Gildehaus. Daar hebben ze bergen. Nou ja, het is er maar eentje en in het Twents en Plat-Duuts heet die de "Gilhoeser Bearg" en is maar liefst +/- 2000 cm hoog. Jodelahiti.
Als je boven bent en even naar rechts stuurt, kun je mooi uitkijken over het lager gelegen gebied. We rijden vervolgens via de nodige haarspeldbochten door een stukje veengebied en komen langs het Kloster Bardel. Hier woonden een paar geestelijken met commerciële aanleg want binnen zit een 1906 Dirk Hanniezwembad waar les wordt gegeven en ook uit Nederland gaan veel kinderen daar naar toe. Ook zit er een gymnasium in. Even later gaan we via de uitermate groene grens Nederland weer binnen waar we via een bruggetje het riviertje de Dinkel kruisen. Dit staat normaal tijdens de rit behoorlijk hoog maar ten tijde van de narit was er nauwelijks water te bekennen. Kijk meteen even over de weilanden of je nog wat verlate nazaten van Dirk en Hannie ziet.???? Dat was het eerste ooievaarspaar dat hier begon te nestelen.

1906 Grootste KlompWe gaan weer richting De Lutte en komen langs een klompenfabriek, een veelgebruikt artikel hier in Twente en ook daarbuiten. Een stukje verder in Enter (dat is geen deel van een toetsenbord, maar een dorp) zien we bij een rotonde een bijzonder grote klomp staan.
Dat is reclame voor een hier gevestigde klompenmakerij en vooral de Enterse klomp heeft een wat afwijkend model.
1906 onverhardNet voor Enter zien we tot onze verbazing een stukje onverhard. De kwaliteit is prima, de afstand is ongeveer 150 m. en er zijn geen andere wegen in de buurt. Ik heb het daarom eens zo gelaten. Nu maar hopen dat het niet gaat stortregenen. 
Via de afrit Markelo (bij de YDCN wel bekend) rijden we naar het eindadres.


Ik hoop dat jullie massaal komen kijken of de route geslaagd is.
Gerrit Mannebeek 
Toerritbestanden
 toer1906
 gpx file icon smal gpx-bestanden
 google maps L
garmin2gdb-bestanden
De routes worden enkel nog doorgerekend in het meest recente kaartmateriaal van uitgave van deze route met de instellingen zoals omschreven op onze website. Wil je de GPX/GDB route rijden en je hebt een oudere versie kaartmateriaal kunnen er verschillen ontstaan in de route. Deze verschillen mag je zelf verhelpen. 
Voor het probleemloos rijden van een rit, ga "navigeren met een track als routebasis".


kijk op: www.ydcn.nl/evenementen/toerritten/navigeren
Vertrektijd Tussen 10:00 en 11:00 uur in kleine groepjes.
Einde rit ± 16.00 - 17.00 uur
Lengte / duur toerrit deel 1: 73 km / ± 1:55 uur
deel 2: 80 km / ± 2 uur
Het weer weersverwachtingBuienradar 1
Deelnamekosten
Leden Gratis
Niet -leden € 5,00
Procedures Deelnemen aan YDCN toerritten
We adviseren om in kleine groepjes te rijden, 6 motoren is ruim voldoende voor een plezierige rit voor iedereen. Dat is niet alleen veiliger maar geeft ook minder irritatie bij het overige verkeer en de plaatsen waar we doorheen rijden. Graag ook rekening houden dat we in kleinere groepjes bij de lunchlocatie aankomen. De locaties zijn weliswaar op de hoogte van onze komst, maar we zien steeds vaker dat we als hele groep 30 – 40 personen tegelijk op de lunchlocatie aankomen.
Probeer hier rekening mee te houden.
Deelnemerslijst  Alleen voor leden indien ingelogd.
Verslag Stuur je verslag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .