toerrit 7: seizoensafsluiter -- Twente

Van 16.10.2016 10:00 tot 16.10.2016 17:00
Gezien: 4300
1607 vp
datum zondag 16 oktober 2016
deelnemen
start-locatie  Hotel Restaurant Savenije te Lonneker (Enschede)
lunch-locatie  Café Ten Dam te Tilligte
eind-locatie  Restaurant 't Hoogspel te Ambt Delden
bijzonderheden Tijd om na een druk motorseizoen even te onthaasten in een omgeving waar natuur en motorrijden goed samen kunnen door het voor Twente typerende coulisselandschap.  Houtwallen en heggen verdelen het landschap in kleine taferelen Telkens vraag je je af wat er zich tussen de volgende houtwallen af zou spelen. Grazende koeien en paarden in de  groene weides, bijzondere boerderijen met geveltekens, essen met wuivend graan of een grafheuvel met witte wieven. Ontdek het zelf!
routemasters Gerrit Mannebeek
toerritbeschrijving

We zoeken de grenzen op!1607klootschieten bord

Dat gaan we doen op 16 oktober tijdens onze toertocht door Twente.

We beginnen waar we vorig jaar zijn geëindigd, n.l. bij Hotel Restaurant Savenije in Lonneker. En Lonneker was één van de dorpen van Enschede.
 
We rijden via de kortste weg het dorp uit en komen aan de grens van de voormalige vliegbasis Twente.
We blijven zo dicht mogelijk bij die grens en gaan met een grote boog om de basis en komen zo in Oldenzaal. Industrieterein kijken? Nee, maar we moeten er even door om weer verder te gaan en wel via de buurtschap Lemselo (in het twents gewoon “Lemsel”).
Deze buurtschappen worden genoemd op witte borden met zwarte letters en daarmee wil gezegd zijn dat het geen stad of dorp is, maar een buurtschap. Deze witte borden zien we vandaag nog een paar keer. De gemeenschapszin is hier zo sterk dat ze b.v. bij ernstige ziekte of ongeval eerst de buurman waarschuwen en daarna pas de dokter.
 
1607klootschietenWe kruisen nu het kanaal Almelo-Nordhorn en direkt daarna zien we aan de linkerzijde van de weg een lange beukenhaag van enkele honderden meters lang. Dat heeft te maken met een sport die vooral in deze buurt wordt beoefend en internationaal gezien ook veel in Ierland. De naam van de sport is : Klootschieten. Om misverstanden te voorkomen; een kloot is een houten bal op gewicht gebracht door een geboord gat te vullen met lood.
Zo wordt de kloot op gewicht gebracht voor dames en heren.
Een bekend beoefenaarster in deze regio is Silke Tulk, een forse dame, lerares aan het ROC van Twente, die meervoudig europees en wereldkampioene is.
We zien die baan later nog een keer terug
 
We gaan verder door de buurtschap Groot Agelo (Klein Agelo hebben we ook nog) en rijden door de westkant van het stadje Ootmarsum. Een fraai stadje met mooie kinderkopjes als bestrating. Mocht het wat nat zijn (we hopen natuurlijk van niet) kunnen die verraderlijk glad zijn.
Verder gaan we en nadat we Ootmarsum hebben verlaten zien we een fraaie stalen wegwijzer van de ANWB zoals die vroeger gebruikelijk waren. In Drente zie je ze overigens ook nog wel eens. De wegwijzer verwijst naar de Kuiperberg, een bultje in het landschap. Het is er dermate fraai dat de ANWB in 1922 de plek roemde vanwege een “Fraai uitzicht” Je kunt tot ver in Duitsland kijken en je ziet b.v. de koeltorens van de nucleaire centrale in Lingen.
Het uitzicht wordt een beetje belemmerd door de inmiddels hoge bomen en die zouden gerooid moeten worden om het uizicht te herstellen. Dat zal nog een flinke strijd worden.
Het uitzicht is dermate interessant dat we hier even stoppen om het nicotineniveau weer op peil te brengen en wie wil kan even 30 m. helling nemen en bij de oriëntatietafel kijken.
 
1607 f omgeving 06We gaan verder en komen nu in een gebied dat vooral bekend staat om zijn recreatie en zijn mooie natuur. Het Springendal staat bekend om zijn prachtige natuur en de grote bronnen die hier zijn te vinden.
Na al deze indrukken zijn we onderhand wel toe aan de lunch en door vlak langs de landsgrens te rijden komen we in het dorp Tilligte. Vooral de dames moeten maar eens kijken want tegenover ons lunchadres is een damesmodezaak waarvoor de dames van heide en ver komen. Het schijnt bijzonder te zijn.
 
Als we beginnen aan het 2e gedeelte van de rit, gaan we rechtsaf en passeren de Cosmos Sterrenwacht. De bekende koepels zijn duidelijk te herkennen. Het schijnt belangrijk te zijn dat er niet te veel openbare verlichting is en dat is hier zeker niet het geval.
Verder gaan we en komen door de buurtschap Breklenkamp en rijden o.a. op de “Komiezendijk” en zoals de naam al doet vermoeden rijden we hier echt op de grens met Duitsland.
Even later rijden we op de Rammelbeekweg en zijn we onderweg naar de grensovergang Rammelbeek (we passeren hem op ongeveer 50 m.) en deze overgang was voor de aanleg van de A-1 de overgang richting Scandinavie.
We zien hier ook een paar grote kassen en die zijn echt groter dan je kunt zien.
Dit bedrijf veroorzaakt regelmatig (denk b.v. aan 2e paasdag) lange files omdat de wegen het verkeer niet aankunnen. Het is zelfs zo groot dat het op de ANWB-borden staat.
Zo kachelen we rustig verder naar ons eindadres. Onderweg daar naar toe willen we natuurlijk weer even pauzeren en een mooi punt hiervoor is de klootschietbaan waar we voor de pauze ook al langs kwamen.
 1607 Kasteel Twickel
Dat eindpunt bevind zich op het landgoed Twickel. Een landgoed met een oppervlak van 4000 ha.
Eerst zal opvallen dat de gebouwen (boerderijen) een wat andere kap hebben dan in Twente gebruikelijk. Ook de kleur is anders, n.l. Zwart / Wit. Op een gegeven moment zien we boerderij “Wendezoele”, eigenlijk geen boerderij meer, maar een museum met oude landbouwmethoden. Daar tegenover een groot, volledig ommuurd terrein en dat is dan de tuin van het kasteel. Tot het landgoed behoren natuurlijk enorm grote bossen, maar ook een school, dorpshuizen, enz.
Ze hebben ook een eigen houtzagerij en als een huurder (deze gebouwen zijn en blijven eigendom van het landgoed en zijn dus niet te koop) zijn boerderij wil verbouwen dan vraagt hij toestemming aan het landgoed (dus niet aan de plaatselijke overheid), en bij toestemming krijgt hij voldoende hout van het landgoed. Hij moet alleen een aannemer inhuren.
Bij het einde van het ommuurde terrein gaan we rechtsaf en komen dan bij restaurant 
’t Hoogspel, meet de klemtoon op de 2e lettergreep.
In een ver verleden speelde een uitbater n.l. hoog spel door zich niet te houden aan de wensen van het landgoed.
 
Als iemand het kasteel wil zien, ga dan niet rechtsaf maar even rechtdoor naar de parkeerplaats en wandel even naar de brug. Misschien vindt u het de moeite waard.
 
Dat was het dan, ik hoop dat het weer meewerkt en dat de rit in de smaak valt. 
Gerrit Mannebeek
Herfst !  Motor rijden in de herfst
toerritbestanden
 gpx-bestandgpx 25pen garmin2gdb-bestanden tomtom5 22pitn-bestanden
toerritbestanden zijn 11 oktober beschikbaar
Google Maps google maps L
vertrektijd tussen 10:00 en 11:00 uur in kleine groepjes
einde rit ± 16.00 - 17.00 uur
lengte / duur toerrit deel 1: 79 km / ± 1:35 uur
deel 2: 65 km / ± 1:18 uur
het weer weersverwachtingBuienradar 1
deelnamekosten
leden gratis
niet -leden € 5,00
procedures deelnemen aan YDCN toerritten
We adviseren om in kleine groepjes te rijden, 6-8 motoren is ruim voldoende voor een plezierige rit voor iedereen. Dat is niet alleen veiliger maar geeft ook minder irritatie bij het overige verkeer en de plaatsen waar we doorheen rijden. Graag ook rekening houden dat we in kleinere groepjes bij de lunchlocatie aankomen. De locaties zijn weliswaar op de hoogte van onze komst, maar we zien steeds vaker dat we als hele groep 30 – 40 personen tegelijk op de lunchlocatie aankomen.
Probeer hier rekening mee te houden.
deelnemerslijst