Toerrit 5: 9 heuvels van Salland

Van 16.08.2015 10:00 tot 16.08.2015 17:00
Gezien: 5149
1506 overdeijssel vp
datum  16 augustus 2015
start-locatie Grand cafè Het oude Station te Dalfsen
lunch-locatie Restaurant en Zalencentrum ”De Poppe” te Markelo
eind-locatie Van der Valk Hotel Zwolle
bijzonderheden Hoe mooi is Nederland? Vanuit het zuiden gezien, moeten er heel wat rivieren over gestoken worden om uiteindelijk “over de IJssel” te mogen rijden. In de omgeving van Zwolle heeft deze “over de IJssel” rit zijn start en eind punt.
Omdat we tijdens de route niet echt ”over de IJssel” gaan is de route omgedoopt naar ” 9 heuvels van Salland”.

1505 hanzestedenNiet heel ver van de Veluwe ligt de mooie streek genaamd Salland. Salland staat bekend om de Sallandse heuvelrug, stuwwallen 
die zijn ontstaan door het verschuiven van grote massa's ijs tijdens de voorlaatste ijstijd. Het ijs bracht ook leem en stenen mee uit
Scandinavië welk nog steeds terug te vinden zijn. De Sallandroute start voor ons in Dalfsen bij een pittoresk  treinstationnetje waarbij een "Grand Cafe" gevestigd is. Tijdens de rit zullen we verschillende "heuvels" passeren. Daarom heeft de rit een andere naam aangenomen. We komen de  Lemelerberg, Eelerberg, Nijverdalseberg, Holterberg, Zuurberg, Rijsserberg, Apenberg, Markeloseberg en Luttenberg tegen. Er zal veel te zien zijn, prachtige natuur, bos, heide maar ook mooie optrekjes. De lunch zullen we in Markelo nuttigen, alwaar de route weer zijn vervolg zal hebben. We eindigen in Hanzestad Zwolle.
 
1505hanzestad zwolle 1Sporen van het rijke verleden
Zwolle, cultuurhistorische Hanzestad, ademt één en al cultuur uit. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. De historische gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze stad. 

Hanzeweetjes:1505hanzestad zwolle 2
In de IJssel bij Kampen is een unieke vondst gedaan. Volgens de archeologen gaat het om een Kogge uit de 14e of 15e eeuw die werden in de Hanzetijd gebruikt om naar de Oostzee te varen en daar handel te drijven.
routemasters Aartje Arbon en Han Temmink
toerritbestanden
gpx 25p garmin2 tomtom5 22p
Google Maps google maps L
vertrektijd tussen 10:00 en 11:00 uur in kleine groepjes
einde rit ± 16.00 - 17.00 uur
lengte / duur toerrit deel 1: 65 km / ± 1:22 uur
deel 2: 97 km / ± 1:55 uur
het weer weersverwachtingBuienradar 1
deelnamekosten
leden gratis
niet -leden € 4,00
procedures deelnemen aan YDCN toerritten
We adviseren om in kleine groepjes te rijden, 6-8 motoren is ruim voldoende voor een plezierige rit voor iedereen. Dat is niet alleen veiliger maar geeft ook minder irritatie bij het overige verkeer en de plaatsen waar we doorheen rijden. Graag ook rekening houden dat we in kleinere groepjes bij de lunchlocatie aankomen. De locaties zijn weliswaar op de hoogte van onze komst, maar we zien steeds vaker dat we als hele groep 30 – 40 personen tegelijk op de lunchlocatie aankomen.
Probeer hier rekening mee te houden.
deelnemerslijst